De ce alerg

A trecut mai bine de o lună de când am alergat ultima oară. Și asta e foarte mult. Azi am încălțat papucii roz. Am primit junghiul din genunchi și pe cel din gleznă ca pe doi prieteni vechi care îmi fac reproșuri, pe bună dreptate. Apoi am continuat să rulez.

De ce alerg?

Pentru ca ghemul de gânduri care se încolăcește în capul meu să se descâlcească. Când alerg nu mă gândesc la nimic. Nu ascult muzică de obicei, iar dacă se întâmplă să iau căștile, nu e decât pentru vreo 10 piese care îmi plac, pe care le știu pe de rost, care îmi intră în urechi și mă bucură fără ca eu să fac un minim efort de atenție. Îmi place să alerg pe același traseu, chiar dacă asta e o pistă de stadion de 400 m. Prefer drumul plat, care nu cere să rup ritmul. E frumoasă și alergarea montană, dar e în altă categorie, îmi place pentru alte motive. Pe plat, picioarele mele știu ritmul, e al lor de atâția ani. Cinciminuteșidouăzecidesecundepekilometru. Ritmul în care intră singure, fără cronometru.

Și atunci încep gândurile să se desfacă, să se înșire ca pe o ață, sa se scuture de emoții. Două respirații, două inspirații, nu slăbesc ritmul. Observ oamenii, bordura, canalul, firma luminoasă, balta. Mai fac o tură. Oamenii, bordura, firma luminoasă, balta. La final totul e așezat în mintea mea, capăt o alta perspectivă.

Pentru senzația de sfârșeală de la final, pentru atunci când fiecare por al feței se umple de căldură, odată ce mă opresc. Pentru starea de amețeală dulce a corpului, când picioarele obosite nu ar mai vrea să mă țină. Caut oboseala aceea a corpului, care mă face să dorm bine, care îmi dă poftă de mâncare. Și care mă face să îi iert corpului meu toate defectele. E clar că nu îmi curge prin vine sânge de sedentar. Oboseala aceasta nu au avut nevoie să o caute bunicii și străbunicii mei. O aveau la fiecare sfârșit de zi.

Pentru bucuria de a cuceri fiecare kilometru în plus, fiecare secundă în minus. Francezii îi spun ritmului de alergare ‘allure’. Îmi place asta pentru că e mai mult decât un ritm, e o ținută, se subînțelege o anumită eleganță. Caut mereu acea ‘alura’ ideală. Pentru că așa sunt eu, mai mult, mai repede, mai bine. Deh, micile mele victorii personale.

Pentru că acum sunt, cum ar zice un prieten de-ai mei, ‘într-o formă de cozonac’. Picioarele mele își petrec timpul țopăind, târându-se pe covor, făcând curse din sufragerie în dormitor. Dar, măcar din când în când, trebuie sa le amintesc ‘alura’.

Pentru ca e activitatea pe care o fac cu placere de 20 de ani. 20! acum am numărat… Când vine vorba de nevoi, alergarea e pentru mine undeva în partea de jos a piramidei. A devenit o chestiune de igienă personală. O fac pentru mine, singură. Pentru ca cel mai mult îmi place să alerg singură.

Asta bineînțeles dacă nu pot alerga cu tata. Pentru că ‘alergarea’ mi-a dat-o tata. Cred că e cea mai autentică formă de conectare pe care o știu între un tată și o fiică. M-a luat cu el de când aveam 13 ani. Cu el am alergat primul kilometru, apoi primii trei, primii cinci, pe malurile Cibinului. Într-o vreme în care eram priviți ca niște ciudați. Luam papucii de alergare cu noi oriunde mergeam. ‘Tati, vin și eu. Să nu pleci fără mine’. Orice drum cu mașina intre punctul A și B se putea transforma în alergare. Trebuie cumpărată pâine? Alergare. Anumite distante geografice se discutau în ‘câte maratoane sau semimaratoane’. Apoi tot cu tata și primii cincisprezece și primii patruzeci și doi de kilometri.

Acum ne despart un pic mai mult de 100 de distante de maraton. Alerg și pentru ca mi-e dor de el.

Tata, la finish-ul maratonului DHL din weekendul trecut, cu nepoțica Emma în brațe. O inspirație pentru toți.

Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s